Založ si blog

Dopravný labyrint na slovenský spôsob

Myslím si, že nielen mňa, ale aj väčšinu Slovákov, najmä študentov, ale aj bežných občanov nášho prekrásneho štátu rozčuľujú vlakové a autobusové spoje. Prečo? Nuž nad odpoveďou nemusíme dlho premýšľať. Veď ako sa hovorí, aj majster tesár raz utne. A niekedy veru poriadne silno! A tak sa veľmi často stáva, že práve vtedy, keď to človek najviac potrebuje autobusy a vlaky akosi buď nesedia, neexistujú, nejdú alebo čakacia doba na prípoje je taká dlhá, že to radšej rovno vzdáme a cestujeme na miesto určenia o deň skôr, prípadne vôbec. Samozrejme, niekedy sme takí znechutení, že si  vezmeme radšej taxi a za rýchlosť vrátane pohodlia si rovno priplatíme.

Zaujímalo by ma, prečo autobusové spoločnosti vzájomne nespolupracujú zo železnicami? Prečo sa časové harmonogramy vlakových i autobusových spojov nielen na mestských, ale aj medzimestských vnútroštátnych linkách nezosúladia, a samozrejme, neprispôsobia sa cestujúcim. Veď práve cestujúci sú tí, ktorí do dopravy investujú svoje ťažko zarobené peniaze, nemám pravdu?

A tak sa často stáva, že ak cestujeme z dediny do väčšieho mesta autobusom na vlakovú stanicu, buď to jednoducho nestihneme a na vlakovej stanici si posedíme minimálne 30 – 50 minút alebo sa s vyplazeným jazykom doplazíme do vlaku a za lístok si priplatíme pokutu 1,50 eur za to, že sme si cestovný lístok nekúpili pri okienku, ale priamo vo vlaku. Prípadne so znechutením zakývame šoférovi autobusu, ktorý ak by prišiel vlak načas, ešte snáď na nás tú minútu počká.

Väčšiu výhodu majú šťastlivci, ktorí bývajú priamo v meste. Hromadná mestská doprava disponuje v tomto prípade obrovskou výhodou, aj keď nie vždy je to naše pravé orechové, však?

Aj tu sa riešenie núka samo: ako cestujúci môžeme časový harmonogram spojov dvakrát ročne pripomienkovať, nielen vlaky, ale aj autobusy, prípadne i mestskú dopravu. No nikto vám nezaručí, že sa spoločnosť vašim požiadavkám prispôsobí. Pokojne sa môže stať aj opak. Spoj zrušia. Dôvod? Tabuľky ziskov. Nerentabilný spoj s výhovorku, že pasažieri oň nejavia buď nijaký, alebo takmer žiadny záujem. Aj tu by sme však našli jeden malý háčik – najskôr sa spoje poprehadzujú, aby cestujúcim nevyhovovali, a potom sa všetci čudujú, že ich nik nevyužíva, ako sa to stalo v jednom nemenovanom malebnom kraji na západe Slovenska….

Zas a znova – klasika na slovenský spôsob.

Presnosť spojov je tiež v niektorých prípadoch čistá utópia. Nuž, ale s tým sa ako cestujúci musíme viac – menej zmieriť. A keďže tzv. sťahovanie národov v smere Bratislava – Žilina – Košice a opačne funguje ako na bežiacom páse, cestovať v pondelok ráno, či v nedeľu a v piatok večer z bodu A do bodu B je hotová katastrofa. Preplnené spoje s pasažiermi v nich sa dajú charakterizovať ako sardinky v konzerve. Hoci by sa dalo povedať, že aj tie úbohé sardinky majú viac luxusu a pohodlia. Väčšinou si len povzdychneme. Čo už, človek si zvykne aj na šibenicu.

Nuž, Murphyho zákony hovoria jasnou rečou…

Gratulácia našim pedagógom!

28.11.2012

A je to tu! Konečne sa niečo robí! Huráááá!!! GRATULUJEM všetkým učiteľom, že sa ozvali. Možno však predsa len spravili jednu malilinkú chybičku. Mali ešte vydržať do budúceho roka. Mali by extrémne štrajkovať v čase záverečných skúšok, robenia výučných listov, monitorov a maturít, aby si zodpovední uvedomili vážnosť situácie. Tým pádom by vysoké školy [...]

Ako národ prichádza o inteligenciu. ..

19.11.2012

Priznám sa, že som sa už viackrát zamýšľala nad tým, aký význam majú súčasné „trendové“ reality show v podobe Farmy, Farmár hľadá ženu, Nevesty pre milionára, či Hotela Paradise, a pod. Naše televízie lákajú súťažiacich na rôzne finančné výhry, pričom o prezentáciu v médiách (nielen televíznych, ale aj bulvárnych) majú postarané do konca života. [...]

Technický pokrok v čase

18.11.2012

Nedávno som videla na autobusovej zastávke chlapca. Mohol mať približne 11 – 12 rokov. Blonďavé chlapča, nagelované vlasy, kožená bunda, vyťahané rifle, značkové tenisky. Všetko v poriadku, až na to, že … mal cigaretu v hube, zlatú reťaz okolo krku a v ruke najnovší typ dotykového mobilného telefónu. Rehot na celú ulicu a žmurkanie na všetky dievčatá [...]

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

Erik Tomáš

Hlas chce mať šéfa NR SR, odvoláva sa na koaličnú dohodu. Podľa Gröhlinga Danko zablokoval voľbu predsedu

28.04.2024 14:41

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.

Rafah

Abbás: Útoku na Rafah môžu zabrániť len Spojené štáty

28.04.2024 13:30

Plánovanej pozemnej operácii izraelskej armády v Rafahu na juhu Pásma Gazy môžu zabrániť iba Spojené štáty, uviedol Mahmúd Abbás.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 14346x
Priemerná čítanosť článkov: 2391x

Autor blogu

Kategórie

Archív