Založ si blog

Technický pokrok v čase

Nedávno som videla na autobusovej zastávke chlapca. Mohol mať približne 11 – 12 rokov. Blonďavé chlapča, nagelované vlasy, kožená bunda, vyťahané rifle, značkové tenisky. Všetko v poriadku, až na to, že … mal cigaretu v hube, zlatú reťaz okolo krku a v ruke najnovší typ dotykového mobilného telefónu. Rehot na celú ulicu a žmurkanie na všetky dievčatá naokolo.

Realita.

Mnohí sme v tomto veku nesmelo začínali čítať časopisy pre násťročných, pomaly začínali zabúdať na bábiky, angličáky, či lego a meniť svoj pohľad na svet okolo seba. Svoj prvý mobilný telefón sme dostali do rúk najneskôr v 15tich rokoch. Kto mal mobil skôr, bol medzi spolužiakmi niekto. Bol pán! Alebo mal benevolentnejších rodičov. No i tak na neho spolužiaci v triede nenápadne zazerali. Mobil – nemobil… každý ho chcel. Pamätám si presne na ten starý veľký čierny anténkový telefónik, ktorý nepoznal mp3 zvonenia, foťák z bleskom ani službu internet v mobile. A navyše, vo väčšine prípadoch bez klipka. Tehla ako vyšitá.

Aj ja som sa z tohto vtedajšieho zázraku doby som sa tešila len kvôli tomu, že som išla na strednú školu do iného mesta. Aby bolo odkiaľ a kam zavolať, keby niečo. Bola som v siedmom nebi. A rovnako si pamätám aj na prvý počítač, za ktorý sme sa prvýkrát posadili v piatom ročníku na základnej škole. Alebo lepšie povedané – usadili nás tam naši učitelia a rodičia, ktorí nás prihlásili na počítačový krúžok. Tí si už hádam vtedy uvedomovali, že ten stroj raz bude hýbať svetom a bez neho sa v našom každodennom živote ani nepohneme. Aj počítač bol iba veľká biela bedňa, ktorú bolo počuť aj o dve učebne ďalej. Dnes? Malá hračka s rozmermi 20x20cm, ktorá dokáže viac, ako všetky mozgy sveta v kope.

Človek normálne neverí, ako sa doba rýchlo mení. Sme iní. Už aj my sme tá generácia, čo je sto rokov za opicami. A to sme si mysleli, že do spomenutej kategórie patria iba naši rodičia, či starí rodičia. Omyl, vážení! Každým dňom sa niečo mení, prichádzajú stále nové a nové veci, a my sa stále a stále musíme učiť.

Boli by ste si niekedy pomysleli, že naši rodičia, v niektorých prípadoch i starí rodičia, budú používať mobily, naučia sa pracovať s počítačmi, internetom, budú online vyplňovať daňové priznania a budú si vytvárať profily na sociálnych sieťach? Ja veru nie. Dokonca malé deti už toho vedia o pokroku viac ako my. Úplná normálka. Štvorročné či päťročné dieťa, ktoré nevie ani čítať si dokáže samo na počítači pustiť svoju obľúbenú hru, či ovládať internet. A mobily alebo iphony? Tie sú pre tie mrňavé stvorenia úplná hračka. Vedia ich ovládať lepšie ako sami výrobcovia. A chudáci ich rodičia za nimi nestíhajú. Sú skrátka o krok vzad a lapajú po dychu. Rozmýšľajú nad tým, ako je to vôbec možné, že takéto malé stvorenie dokáže z menovaných technických hračiek vytrieskať viac, ako oni, mama a otec, dokopy.

Bláznivé.

Nuž, niekto sa nad tým pousmeje, niekto zakrúti hlavou, niekto zaspomína. Pravdou však je, že aj technika nás vychováva a ovplyvňuje. Otázka je – ako?

Gratulácia našim pedagógom!

28.11.2012

A je to tu! Konečne sa niečo robí! Huráááá!!! GRATULUJEM všetkým učiteľom, že sa ozvali. Možno však predsa len spravili jednu malilinkú chybičku. Mali ešte vydržať do budúceho roka. Mali by extrémne štrajkovať v čase záverečných skúšok, robenia výučných listov, monitorov a maturít, aby si zodpovední uvedomili vážnosť situácie. Tým pádom by vysoké školy [...]

Dopravný labyrint na slovenský spôsob

21.11.2012

Myslím si, že nielen mňa, ale aj väčšinu Slovákov, najmä študentov, ale aj bežných občanov nášho prekrásneho štátu rozčuľujú vlakové a autobusové spoje. Prečo? Nuž nad odpoveďou nemusíme dlho premýšľať. Veď ako sa hovorí, aj majster tesár raz utne. A niekedy veru poriadne silno! A tak sa veľmi často stáva, že práve vtedy, keď to človek najviac potrebuje [...]

Ako národ prichádza o inteligenciu. ..

19.11.2012

Priznám sa, že som sa už viackrát zamýšľala nad tým, aký význam majú súčasné „trendové“ reality show v podobe Farmy, Farmár hľadá ženu, Nevesty pre milionára, či Hotela Paradise, a pod. Naše televízie lákajú súťažiacich na rôzne finančné výhry, pričom o prezentáciu v médiách (nielen televíznych, ale aj bulvárnych) majú postarané do konca života. [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 14344x
Priemerná čítanosť článkov: 2391x

Autor blogu

Kategórie

Archív