Založ si blog

Dopravný labyrint na slovenský spôsob

Myslím si, že nielen mňa, ale aj väčšinu Slovákov, najmä študentov, ale aj bežných občanov nášho prekrásneho štátu rozčuľujú vlakové a autobusové spoje. Prečo? Nuž nad odpoveďou nemusíme dlho premýšľať. Veď ako sa hovorí, aj majster tesár raz utne. A niekedy veru poriadne silno! A tak sa veľmi často stáva, že práve vtedy, keď to človek najviac potrebuje autobusy a vlaky akosi buď nesedia, neexistujú, nejdú alebo čakacia doba na prípoje je taká dlhá, že to radšej rovno vzdáme a cestujeme na miesto určenia o deň skôr, prípadne vôbec. Samozrejme, niekedy sme takí znechutení, že si  vezmeme radšej taxi a za rýchlosť vrátane pohodlia si rovno priplatíme.

Zaujímalo by ma, prečo autobusové spoločnosti vzájomne nespolupracujú zo železnicami? Prečo sa časové harmonogramy vlakových i autobusových spojov nielen na mestských, ale aj medzimestských vnútroštátnych linkách nezosúladia, a samozrejme, neprispôsobia sa cestujúcim. Veď práve cestujúci sú tí, ktorí do dopravy investujú svoje ťažko zarobené peniaze, nemám pravdu?

A tak sa často stáva, že ak cestujeme z dediny do väčšieho mesta autobusom na vlakovú stanicu, buď to jednoducho nestihneme a na vlakovej stanici si posedíme minimálne 30 – 50 minút alebo sa s vyplazeným jazykom doplazíme do vlaku a za lístok si priplatíme pokutu 1,50 eur za to, že sme si cestovný lístok nekúpili pri okienku, ale priamo vo vlaku. Prípadne so znechutením zakývame šoférovi autobusu, ktorý ak by prišiel vlak načas, ešte snáď na nás tú minútu počká.

Väčšiu výhodu majú šťastlivci, ktorí bývajú priamo v meste. Hromadná mestská doprava disponuje v tomto prípade obrovskou výhodou, aj keď nie vždy je to naše pravé orechové, však?

Aj tu sa riešenie núka samo: ako cestujúci môžeme časový harmonogram spojov dvakrát ročne pripomienkovať, nielen vlaky, ale aj autobusy, prípadne i mestskú dopravu. No nikto vám nezaručí, že sa spoločnosť vašim požiadavkám prispôsobí. Pokojne sa môže stať aj opak. Spoj zrušia. Dôvod? Tabuľky ziskov. Nerentabilný spoj s výhovorku, že pasažieri oň nejavia buď nijaký, alebo takmer žiadny záujem. Aj tu by sme však našli jeden malý háčik – najskôr sa spoje poprehadzujú, aby cestujúcim nevyhovovali, a potom sa všetci čudujú, že ich nik nevyužíva, ako sa to stalo v jednom nemenovanom malebnom kraji na západe Slovenska….

Zas a znova – klasika na slovenský spôsob.

Presnosť spojov je tiež v niektorých prípadoch čistá utópia. Nuž, ale s tým sa ako cestujúci musíme viac – menej zmieriť. A keďže tzv. sťahovanie národov v smere Bratislava – Žilina – Košice a opačne funguje ako na bežiacom páse, cestovať v pondelok ráno, či v nedeľu a v piatok večer z bodu A do bodu B je hotová katastrofa. Preplnené spoje s pasažiermi v nich sa dajú charakterizovať ako sardinky v konzerve. Hoci by sa dalo povedať, že aj tie úbohé sardinky majú viac luxusu a pohodlia. Väčšinou si len povzdychneme. Čo už, človek si zvykne aj na šibenicu.

Nuž, Murphyho zákony hovoria jasnou rečou…

Gratulácia našim pedagógom!

28.11.2012

A je to tu! Konečne sa niečo robí! Huráááá!!! GRATULUJEM všetkým učiteľom, že sa ozvali. Možno však predsa len spravili jednu malilinkú chybičku. Mali ešte vydržať do budúceho roka. Mali by extrémne štrajkovať v čase záverečných skúšok, robenia výučných listov, monitorov a maturít, aby si zodpovední uvedomili vážnosť situácie. Tým pádom by vysoké školy [...]

Ako národ prichádza o inteligenciu. ..

19.11.2012

Priznám sa, že som sa už viackrát zamýšľala nad tým, aký význam majú súčasné „trendové“ reality show v podobe Farmy, Farmár hľadá ženu, Nevesty pre milionára, či Hotela Paradise, a pod. Naše televízie lákajú súťažiacich na rôzne finančné výhry, pričom o prezentáciu v médiách (nielen televíznych, ale aj bulvárnych) majú postarané do konca života. [...]

Technický pokrok v čase

18.11.2012

Nedávno som videla na autobusovej zastávke chlapca. Mohol mať približne 11 – 12 rokov. Blonďavé chlapča, nagelované vlasy, kožená bunda, vyťahané rifle, značkové tenisky. Všetko v poriadku, až na to, že … mal cigaretu v hube, zlatú reťaz okolo krku a v ruke najnovší typ dotykového mobilného telefónu. Rehot na celú ulicu a žmurkanie na všetky dievčatá [...]

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 14336x
Priemerná čítanosť článkov: 2389x

Autor blogu

Kategórie

Archív