Založ si blog

Ako národ prichádza o inteligenciu. ..

Priznám sa, že som sa už viackrát zamýšľala nad tým, aký význam majú súčasné „trendové“ reality show v podobe Farmy, Farmár hľadá ženu, Nevesty pre milionára, či Hotela Paradise, a pod. Naše televízie lákajú súťažiacich na rôzne finančné výhry, pričom o prezentáciu v médiách (nielen televíznych, ale aj bulvárnych) majú postarané do konca života. Stačí už nájsť správnych exotov, ktorí vyzerajú pre oko kamery aspoň trocha príťažlivo a nemajú problém so sexom, alkoholom, oplzlými nadávkami, urážaním ostatných súťažiacich a necitlivým správaním sa. K tomu sa pridá každodenný miliónkrát sa opakujúci spot v televízii, sexi moderátor s tučným platom a zábava sa môže začať. Čím väčšia show, extrém a „zaujímavejšie“ prostredie, tým viac peňazí sa okolo nej bude točiť. Veď Slováci sú národ bez televízneho vkusu, je im jedno, čo im televízia naservíruje, pozrú si absolútne všetko, takže diváci sú zabezpečení. Pre mladých úžasná zábava, pre staršiu generáciu ničenie morálky, pre niekoho inteligentných ľudí dehonestovanie kultúry.

Televízie si mädlia ruky nad tučným ziskom a komerčným úspechom, ale čo nám reality show môže ukázať? Čo nás vlastne núti spomenuté programy pozerať? Prečo si k nim vlastne večer čo večer sadáme a necháme sa valcovať tými hlúposťami? Ľudia tieto show pozerajú od rána do večera. Ak existujú nejaké výnimky, je ich veľmi málo. Veď každý z nás si niečo podobné aspoň jedenkrát pozrel. Prečo? Odpovede sú rôzne: z nudy, pretože nič iné v telke aj tak nejde, človek sa pri tom aspoň nasmeje na ľudskej hlúposti, možno pre zábavu, možno zo zvedavosti, atď…

Myslím, že je načase položiť si dôležitú otázku: ako ďaleko to ešte zájde? A akú senzáciu si budeme môcť pozrieť v televízii v najbližšej dobe? Vyhliadky veru nie sú ružové, pretože servítku pred ústa si už nikto nedáva. Je to predsa show! Čiže rovnica je daná jasne. A tu je filozofia veľmi jednoduchá – hlúpy národ na nebúri. Neprotestuje. Prispôsobí sa. A o to predsa ide, nie? Zjesť všetko, čo sa nám naservíruje!!!

Takže, necháme sa radšej kŕmiť podobnými projektmi bez hlavy a päty aj naďalej alebo sa s tým niečo začne robiť. Zamyslime sa konečne!

Nie je tomu tak dávno, čo minister kultúry sľúbil, že podobné programy zakáže, prípadne bude pokutovať. Nič sa nezmenilo. Televízie sa svojej zlatej bane dobrovoľne nevzdajú. Čísla sledovanosti hovoria jasnou rečou. A podľa môjho názoru to zájde ešte ďalej! Až za hranice hraníc. Veď latka znehodnocovania a zneucťovania človeka ako takého sa posúvajú čím ďalej, tým nižšie. Viac k negatívnemu. Ľudskosť a etika sa vytráca. Ustupuje exhibicionizmu, sexu, alkoholizmu, vulgarizmu a nemorálnosti.

Nuž, názor si každý urobí sám. Program si každý vyberá sám. Ale… rozmýšľajme! Rozmýšľajme aspoň nad tým, čo si pozrieme nabudúce, a či budeme podporovať relácie podobného typu. Zaraďme sa do skupiny televíznych divákov, ktorá ich odignoruje a začne bojkotovať.

Gratulácia našim pedagógom!

28.11.2012

A je to tu! Konečne sa niečo robí! Huráááá!!! GRATULUJEM všetkým učiteľom, že sa ozvali. Možno však predsa len spravili jednu malilinkú chybičku. Mali ešte vydržať do budúceho roka. Mali by extrémne štrajkovať v čase záverečných skúšok, robenia výučných listov, monitorov a maturít, aby si zodpovední uvedomili vážnosť situácie. Tým pádom by vysoké školy [...]

Dopravný labyrint na slovenský spôsob

21.11.2012

Myslím si, že nielen mňa, ale aj väčšinu Slovákov, najmä študentov, ale aj bežných občanov nášho prekrásneho štátu rozčuľujú vlakové a autobusové spoje. Prečo? Nuž nad odpoveďou nemusíme dlho premýšľať. Veď ako sa hovorí, aj majster tesár raz utne. A niekedy veru poriadne silno! A tak sa veľmi často stáva, že práve vtedy, keď to človek najviac potrebuje [...]

Technický pokrok v čase

18.11.2012

Nedávno som videla na autobusovej zastávke chlapca. Mohol mať približne 11 – 12 rokov. Blonďavé chlapča, nagelované vlasy, kožená bunda, vyťahané rifle, značkové tenisky. Všetko v poriadku, až na to, že … mal cigaretu v hube, zlatú reťaz okolo krku a v ruke najnovší typ dotykového mobilného telefónu. Rehot na celú ulicu a žmurkanie na všetky dievčatá [...]

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 14332x
Priemerná čítanosť článkov: 2389x

Autor blogu

Kategórie

Archív