Založ si blog

Šialenstvo či . .. ? Čo myslíte vy? ??

Blíži sa advent. Vianoce. Čas lásky, pokoja, rodinnej pohody. Čas, kedy sme všetci akísi iní, akísi dobrí, akísi lepší. Čas naplnený láskou, krásou, dobrom, obdarúvaním ostatných. NAOZAJ? Všetko má svoje ale. Inak to, zdá sa, nefunguje ani v našej spoločnosti. Komercia v dnešnej dobe dokáže zničiť veľa. Konzum rovnako. Človek je tvor nepoučiteľný a nepolepšiteľný. Česť výnimkám! Nechcem nikoho uraziť.

Pýtam sa prečo, veľké obchodné reťazce a spoločnosti ničia to posledné, čo nám ostalo. Radosť. Očakávanie. Nadšenie.

Nadšenie z toho, že sa blíži niečo veľké. Radosť z toho, že sa blížia Vianoce. Ešte ani neochladli a nedohoreli posledné sviečky na cintorínoch, ktoré sme zapaľovali za našich blízkych, a už sa na nás zo všetkých strán hrnú „skvelé“ vianočné reklamy našich mobilných operátorov. O, happy day! – ale je zmyslom takéhoto dňa ísť do predajne a podpísať zmluvu na nový paušál? Alebo urobiť vaaaaau? A pánabeka! 50 eur zadarmo! Utekajme po ne!!!

Vo veľkých obchodných reťazcoch zasa na každom kroku vidíme už na začiatku novembra otrasnú plastovú vianočnú výzdobu. A najlepšie na tom všetkom je, že sa jeden reťazec pred druhým predbieha, aké čo najúžasnejšie vianočné zľavy nám prichystá. Ceny padajú dole jedna za druhou. Kúpte si kozmetický balíček! Nepáči sa vám? Fajn, máme pre vás skvelú zľavu na foťáky! Čože? Už doma jeden máte? Nevadí, aj deťom sa raz jeden zíde. Alebo viete čo? Doneste si domov nový televízor. Jeden do obývačky, jeden do kuchyne, jeden do detskej a jeden do spálne. Uhlopriečka 200 cm, najnovší model. A k tomu si pribaľte ešte práčku, žehličku, novú simku do mobilu s kreditom šesť eur a vianočného kapra, ktorý od novembra do Vianoc vo vani určite zdochne. Zaručene. Kto prv príde, ten prv melie.

Pýtam sa – je toto normálne? Naozaj to všetko potrebujeme?

Vari si nikto nepamätá na to, keď sme na stromčeky vešali sušené jablká a pomaranče, v obývačke voňala čerstvá jedlička, ktorú sme so starými rodičmi zdobili, s našimi maminami sme do pozlátka balili ručne vyrobené salónky, s ocom lúpali zemiaky uvarené v šupke na vianočný šalát a spievali vianočné koledy? Vianoce mali význam. Zmysel. Ideu. A boli krásne. Čo majú teraz? Veď decká v našej spoločnosti už ani nerozoznajú rozdiel medzi Veľkou nocou a Mikulášom, pretože už na Valentína začína vo všetkých obchodoch šibačka, na dušičky Vianoce, a na Nový rok sa o slovo hlási Valentín, ktorý preskočí aj troch kráľov. Je to choré. Čo si naše deti odnesú z takéhoto chaosu? Aký význam pre nich budú mať sviatky? Jednoduchá odpoveď. Nijaký, pretože zmysel sa už dávno stratil. Vianoce majú nový význam. Konzumný. Čím viac darčekov, tým sú všetci spokojnejší. Tým sa viac môžu pochváliť a ukázať. Komu? Kamarátom, susedom, kolegom, spolužiakom, … A samozrejme, tým viac sa na nich zarobí. Ako na všetkom. Pretože čo sa netočí okolo peňazí, neexistuje.

Naši zákonodarcovia by mohli niečo urobiť. Ale… opäť je tu ale. Prečo? Lebo sme na Slovensku a tu je to proste tak. Myslím, že pomaly nastáva čas sa vážne zamyslieť. Samozrejme, sto ľudí – sto chutí. Ale dávajme si pozor! Inak sa nám na budúci rok z reklám začnú ozývať vianočné koledy už v septembri, vianočné stromčeky budeme zasväcovať namiesto sviečok na hroboch našich blízkych a na nový rok si budeme želať šťastného Valentína.

 

Gratulácia našim pedagógom!

28.11.2012

A je to tu! Konečne sa niečo robí! Huráááá!!! GRATULUJEM všetkým učiteľom, že sa ozvali. Možno však predsa len spravili jednu malilinkú chybičku. Mali ešte vydržať do budúceho roka. Mali by extrémne štrajkovať v čase záverečných skúšok, robenia výučných listov, monitorov a maturít, aby si zodpovední uvedomili vážnosť situácie. Tým pádom by vysoké školy [...]

Dopravný labyrint na slovenský spôsob

21.11.2012

Myslím si, že nielen mňa, ale aj väčšinu Slovákov, najmä študentov, ale aj bežných občanov nášho prekrásneho štátu rozčuľujú vlakové a autobusové spoje. Prečo? Nuž nad odpoveďou nemusíme dlho premýšľať. Veď ako sa hovorí, aj majster tesár raz utne. A niekedy veru poriadne silno! A tak sa veľmi často stáva, že práve vtedy, keď to človek najviac potrebuje [...]

Ako národ prichádza o inteligenciu. ..

19.11.2012

Priznám sa, že som sa už viackrát zamýšľala nad tým, aký význam majú súčasné „trendové“ reality show v podobe Farmy, Farmár hľadá ženu, Nevesty pre milionára, či Hotela Paradise, a pod. Naše televízie lákajú súťažiacich na rôzne finančné výhry, pričom o prezentáciu v médiách (nielen televíznych, ale aj bulvárnych) majú postarané do konca života. [...]

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 14331x
Priemerná čítanosť článkov: 2389x

Autor blogu

Kategórie

Archív